fbpx

Meditaatio, Mindfulness vai rentoutuminen?

Välillä tuntuu, että nämä kaikki kolme sekoitetaan ihanasti keskenään ja puhutaan meditaatiosta, kun tarkoitetaan rentoutumista ja puhutaan rentoutumisesta kun tarkoitetaan Mindfulnessia.

Otetaan pieni katsaus näiden kolmen erilaisen itsehoitomuodon taustoihin ja sisältöön.

Meditaatio

Muistan aina, kun vuonna 2005 osallistuin viikon kestävälle joogaleirille. Leirielämään kuului tietenkin aamuin-illoin suoritettava joogaharjoitus, mutta myös kaikenlaisia hengitysharjoituksia ja meditaatiohetkiä. Meditaatiossa istuimme ohuen joogamaton päällä yleensä risti-istunnassa ja yritimme tyhjentää mielemme. En muista enää, kuinka kauan meditaatiohetki kesti (ainakin puoli tuntia), mutta voi sitä tuskastumisen määrää, mitä tuohon aikaan mahtui. Se hetki tuntui ikuisuudelta ja mielessä pyöri ihan uskomattomia asioita. Lisäksi asento oli todella epämiellyttävä, sillä paikat puutuivat.

Nykyään tiedän meditoimisesta jo vähän enemmän ja olen sitä useaan kertaan kokeillut. Siitä ei vaan ole tullut lempilajiani. Tosin, en ole yrittänyt tarpeeksi kauan. Kaksi viikkoa taitaa olla pisin yritysrupeamani ja se ei vielä riitä.

Meditaatio on vanhin näistä kaikista mielenhallinnan ja kehon rentouttamisen tekniikoista. Sen juuret ovat vuosituhansien takaisessa hindulaisuudessa, mutta meditaatio on levinnyt joka puolella myös länsimaiseen kulttuuriin. Varsinkin uskontojen piirissä meditaatio on suosittu mielenharjoitusmenetelmä ja usein puhutaankin rukousmeditaatiosta. Meditaatiosanaan liitetään usein ajatus uskonnollisuudesta, mutta siitä on kehittynyt erittäin suosittu arkipäiväinen tietoisuustaitojen kehittämisen muoto, josta on olemassa valtavasti erilaisia variaatioita.

Meditaation ajatus on päästä syvempään yhteyteen oman itsen kanssa, eli matka omaan itseen. Meditaation keskiössä on reaalimaailmaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista vapaa mieli, joka saavutetaan keskittymällä tiukasti johonkin mantraan, eli hokemaan, mielikuvaan tai vaikkapa tulenliekkiin tuijottamiseen. Meditaatio on tietoista keskittymistä niin, että mieli saa olla vapaana kaikista ajatuksista.

Meditaatio-sanasta on tullut yksi hittisana ja sitä käytetään jos jonkinlaisista mielen harjoituksista. Kaikki ei ole meditaatiota, mitä meditaationa tarjoillaan, mutta toisaalta, onko sillä väliä, jos harjoituksella saa selkiytettyä mieltään ja hoidettua omaa psyykettään ja kehoa.

Mindfulness

Mindfulness on vain n. 40 vuotta vanha menetelmä, jonka on kehittänyt professori Jon Kabat-Zinn alun perin kroonisten kiputilojen hoitoon. Kyse on hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta käsillä olevassa hetkessä, samalla hyväksyen kehon ja mielen tuntemuksia juuri sellaisina kuin ne ovat, arvostelematta tai muuttamatta niitä mihinkään. Kuunnellaan kehoa, havainnoidaan uteliaana hyväksyen, samalla annetaan mielen tyyntyä.

Mindfulnessin taustalla on buddhalainen tietoisuusajattelu ja monet mindfulness-harjoitukset saattavat muistuttaa meditatiivisia harjoituksia. Suurin ero Mindfulnessin ja meditaation välillä on se, että mindfulnessia voi tehdä missä vain. Koska mindfulness on tietoista läsnäoloa, niin sitä voi harjoittaa vaikkapa aamuteetä juodessa, kävelylenkillä, bussissa istuessa, ihan missä vain. Mindfulnessissa käytetään usein kaikkia aisteja, eli näköä, kuuloa, tuntoa, haju- ja makuaistimuksia.

Mindfulnessia voi siis tehdä arkiaskareiden ohessa tai omina tietoisina harjoituksinaan, jolloin niistä tulee meditatiivisia harjoituksia.

Rentoutuminen

Rentoutuminen on meille kaikille hyvin luontainen olotila ja kaikki osaavat rentoutua. Olemme rentoja, kun nukumme. Puhumme, että rentoudumme, kun teemme jotain mielekästä, joka vie ajatuksemme pois arjesta. Rentoudumme, kun käymme rentouttavassa hieronnassa. Rentoudumme, kun makaamme riippukeinussa tai kuuntelemme rentouttavaa musiikkia.

Nämä vapaa-ajan rentoutukset ovat hyväksi mielelle, mutta aina ne eivät riitä. Tarvitaan ”järeämpiä” keinoja, jotta saamme itsemme oikeasti rennoiksi, myös kehon. Tämä taito ei ole jokaiselle yksiselitteinen ollenkaan. On ihmisiä, joiden keho on jäykkä kuin rautakanki ja mieli pörrää jatkuvasti ongelmien tai vaikka työasioiden kimpussa, eli stressaavat asioista. On ihmisiä, jotka ajavat itsensä liikkumalla ylikuntoon, jolloin keho ei palaudu rasituksesta ja ihmisiä, jotka nukkuvat liian vähän ja saavat siten oman mielensä, että kehonsa pahasti jumiin. Näihin kaikkiin ongelmiin auttaa tietoinen rentoutuminen.

Tietoisissa rentoutumisharjoituksissa keskitytään kehon rentouttamiseen ja mielen rauhoittamiseen. Usein käytetään apuna mielikuvia. Rentoutumisen tarkoituksena on päästä muuntuneeseen tajunnan tilaan, jolloin keho saadaan hyvin rennoksi ja lihakset veltoiksi ja painaviksi. Samalla myös mieli rauhoittuu ja päästään yhteyteen oman alitajuntamme kanssa. Yleensä rentoutukseen liitetään myös henkistä hyvinvointia edistäviä suggestioita, jolloin voidaan tehdä jo lähes terapeuttista työtä itsensä kanssa tai ainakin jos on rentoutusohjauksessa.

Hypnoosi on rentoutuksen syvin aste, eli mennään niin syvälle rentouteen, kuin se vaan on mahdollista. Hypnoosissa käytetään omia tekniikoita rentoutuksen syventämiseen. Yleensä hypnoosia tehdään henkilökohtaisessa ohjauksessa, mutta ohjaus voi tulla myös äänitteeltä. On myös mahdollista oppia vajoamaan itsehypnoosiin. Hypnoosi on menetelmä, jota käytetään kaikenlaisista mielen ongelmista vapautumiseen ja tapojen muuttamiseen.

Paras on se, mistä itse tykkäät

Näitä kaikkia kolmea mielen- ja kehon huoltomenetelmää käytetään iloisesti sekaisin. Hyvin usein rentoutumiseen liitetään aluksi tietoista läsnäoloa tai se voi olla hyvin meditatiivista. Hällä väliä, pääasia, että ihmiset saavat omalle jaksamiselleen apua.

Minä tykkään rentoutumisharjoituksista kaikkein eniten. Ne huoltavat sekä kehoa, että mieltä, sekä ovat monipuolisuudessaan hyvin muunneltavia. Vaikkakin mindfulness vaikuttaa myös kehon rentoudentilaan, niin itse en ole ainakaan päässyt mindfulnessin avulla niin miellyttävään tilaan kuin syvärentoutuksen avulla. Mindfulnessia on kiva tehdä vaihtelun vuoksi, ettei tylsisty yhteen asiaan.

Yritän myös välillä meditoida, mutta se on vielä sellaista ”pakkopullaa”, ellei ole ohjattua. Sen muuten unohdinkin mainita, että kaikkia näitä menetelmiä saa ohjattuna, jolloin niitä on helppo kokeilla. Sen kun vain heittäytyy ohjauksen vietäväksi. No, ehkä se tietoinen mieli jotain räksyttää ja yrittää karata milloin ”mitähän tänään kaupasta pitikään ostaa” tai ”voi ei, olen unohtanut soittaa pomolle” -ajatuksiin, mutta harjoitus tekee mestarin… tässäkin asiassa.

Olen tehnyt iloksesi ja hyödyksesi sekä rentoutus, että meditaatioäänitteitä. Mindfulness äänitteitä on työn alla. Näitä äänitteitä pääset kuuntelemaan ja hankkimaan Loistopuodista. Jokaisesta äänitteestä on kuunneltavissa vajaan minuutin mittainen maistiainen. 

Rentouttavia ja rauhoittavia hetkiä meditaation, mindfulnessin ja rentoutusten parissa.