fbpx

Mikä saa meidät nauramaan?

Pystytkö sanomaan, milloin nauroit viimeksi ja mille sinä nauroit? Päästitkö pienen hörähdyksen, kun katsoi Facebookista jotain hassunhauskaa videota, tai nauroitko kun joku kertoi hyvän vitsin. Nauroitko puolisosi vaatetusta, kun huomasit reiän hänen kalsareissaan kriittisessä paikassa? Ihan varmasti olet nauranut kaveriporukassa jollekin sutkautukselle tai vitsille.

Entä oletko nauranut hautajaisissa, kun kuuntelet jonkun mamman paatoksellista virrenveisua siunaustilaisuudessa ja hänen tyylinsä laulaa on vain niin huvittava, että pokan pitämisessä on työtä. Ehkä olet nauranut silloin vain sisäisesti, koska hautajaisissahan ei sovi nauraa, vai? Tai olet jossain todella tylsässä tilaisuudessa ja katsot jotain ihmistä, joka tekee mielestäsi jotain hassua. Hänen tekemisensä saa hymyn nousemaan suupieliisi ja yllättäen hän huomaa tuijotuksesi. Sinun hymysi saa hänet hymyilemään ja kohta huomaat, että hymy syvenee ja teitä molempia alkaa naurattamaan. Ette tunne toisianne, mutta teille on syntynyt nauruyhteys, joka syvenee ja mitä enemmän katsotte toisianne, sitä enemmän teitä naurattaa.

Osaatko nauraa omille ahdistaville ajatuksillesi?

Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa sinun on pitänyt puhua, mutta tekniikka ei ole ollut puolellasi. Oletko silloin kenties nauraen kommentoinut jotain tekniikan ihmeistä? Entä kun syöpää sairastava ystäväsi on kaljuunnuttuaan näyttänyt sinulle hankkimansa uuden upean peruukin, joka näyttää hänen päässään…. no jos ei nyt ihan täysin naurettavalta, mutta ei paljon muutakaan. Räjähdätte molemmat nauruun, eikä siitä meinaa tulla loppua.

Oletko nauranut joskus omille ajatuksillesi? Siis sellaisille ajatuksille, jotka ovat tosi pelottavia, ahdistavia, surullisia tai muuten negatiivisia, mutta juttelu ystävän kanssa niistä saa sut näkemään nämä ajatukset jopa  absurdeina? Oletko nauranut omille töppäilyillesi? Kuinka ajoit auton autotallin peräseinään, kun olit peruuttamassa sitä pois autotallista. Ensin harmitti ihan vietävästi, mutta myöhemmin olet nauranut monet makeat naurut tälle tapahtumalle, josta syntyi hyvä tarina.

Oletko nauranut kun olet katsomassa komediaa teatterissa tai katsot hupisarjaa telkkarista? Oletko nauranut lemmikkieläimesi temppuilulle? Tai pienten lasten puuhailulle, kysymyksille ja kommenteille?   

Entä, oletko antanut naurun tarttua? Olet ollut täpötäydessä bussissa, jossa joku alkaa yks kaks nauramaan ja saa sinutkin nauramaan. Tai olet ollut naurujoogassa, jossa ensin olet miettinyt, että sinä et ainakaan naura, mutta muiden nauru on tarttunut myös sinuun ja saanut sinutkin nauramaan makeasti.

Entä oletko vain jutellut ystäväsi kanssa niitä näitä puhelimessa ja nauratte yhdessä puhelun aikana monellekin asialle, jopa monelle vaikealle asialle?

Charlie Chaplin: "Päivä ilman naurua on hukkaan mennyt päivä"

Kuten huomaat, todella moni asia saa meidät nauramaan. Eikä tässä ole kuin pienen pieni katsaus tilanteista, jotka naurattavat meitä.

Nauru on niin luonnollinen asia, että harva miettii sitä mitenkään. Se vain tulee. Toiset nauravat enemmän, toiset vähemmän, mutta kaikki me nauramme joissain tilanteissa. Näitä tilanteita on jatkuvasti ympärillämme joka päivä.

Silloin kun nauramme hyväntahtoista naurua, nauraminen on vain hyvä ja myös erittäin tärkeä asia. Se lisää myönteisiä tunteita, helpottaa stressiä, luo yhteenkuuluvuutta, vapauttaa ikävistä ajatuksista, tuo hyvää oloa ja antaa tilaa avoimuudelle ja ystävällisyydelle.

Naura siis joka päivä ja useasti. Naurun hyvää tekevistä vaikutuksista on tehty yli 300 tutkimusta, joten mistään vähäpätöisestä asiasta ei ole kyse. Charlie Chaplin on aikanaan sanonut, että ”päivä ilman naurua on hukkaan mennyt päivä”.  Itse olen ehdottomasti samaa mieltä.

Naurua voi aktiivisesti lisätä elämäänsä

Mietippä mille sinä naurat? Löytyiskö elämästäsi enemmän asioita, joille voisit nauraa hyväntahtoista, hersyvää naurua, joka ei loukkaa ketään? Voisitko aktiivisesti hakeutua tilanteisiin, joissa nauretaan? Tai tehdä löytöretken internetin ihmeelliseen maailmaan? Nauruakin voi opetella ja sitä voi aktiivisesti lisätä elämäänsä.

Jos haluat helpon tavan nauraa enemmän, niin kuuntele Naurupodcastia tai käy Loistotähden youtubessa katselemassa Tarjan maanantaikikatuksia.

Toivotan sinulle naurun täytteisiä päiviä!