fbpx

Minkälaista on arvokas elämä?

Mikä on elämän tarkoitus? Minkälaista on arvokas elämä? Siinäpä miettimistä kerrakseen. Tämä pohtiminen pompsahti jälleen pintaan, kun lueskelin  Frank Martelan kirjaa Valonöörit .  Hänen kirjassaan pohditaan sisäistä motivaatiota ja elämän tarkoitusta. Kirjassa on muutamia erittäin hyviä ajatustehtäviä ja juutuin erään tehtävän kohdalla oikein tosissani miettimään, mikä tekee elämästäni arvokkaan. Martela kirjoittaa, että yksi tapa kysyä elämän merkityksellisyyttä on kysyä mikä lopulta tekee elämästä elämisen arvoisen. ”Ei ymmärrettävän, onnellisen tai kivan, vaan arvokkaan. Sellaisen, että koen siinä olevan jotakin arvostettavaa, jotakin joka kohottaa sen pelkän selviytymisen yläpuolelle ja tekee siitä ainutlaatuista ja erityistä”. Niinpä.

Hetken mietittyäni valvoessani yöllä 02-04 välillä, ymmärsin, että Naurukirja jota kirjoitan ja Naurupodcast jota julkaisen, ovat juuri sellaisia asioita, jotka tuovat elämääni tällä hetkellä todella isoa merkitystä. Näiden molempien projektien tekeminen saa motivaationi leimuamaan täysillä ja tuo minulle merkityksen elämään. Saan tehdä asioita, joista en todellakaan pelkästään tykkää, vaan joita rakastan. Saan vaihtaa ihmisten kanssa ajatuksia ja koota niitä yhteen. Ja saan nauraa. Taidan olla varsinainen Naurunööri.

Saan tehdä asioita, joista en todellakaan pelkästään tykkää, vaan joita rakastan.

Nauru vie minua nyt mystisesti eteenpäin. Tiedän olevani jonkun iso ja tärkeän äärellä, eikä ole hajuakaan, mihin tämä kaikki johtaa. Tiedän sen myös siitä, että mukana on innosta hihkuvia Turun yliopiston ja humanistisen korkeakoulun opettajia ja oppilaita. Heidän mielestään nauru tutkimisen aiheena on erittäin mielenkiintoinen.  

Mitä tämä nauruprojekti sitten voi tuoda tullessaan? Itselläni on Loistotähden yrittämisen missiona ihmisten hyvän olon lisääminen positiivisen ajattelun ja naurun kautta. Haluan siis viedä naurun ilosanomaa eteenpäin, vaikka minua pidettäisiin ihan kaistapäisenä. Haluan silti valaista myös naurun synkkää ja satuttavaa puolta ja herättää siitäkin keskustelua. Sekin on hyvän olon lisäämistä.

”Maailmaa voi muuttaa kahdella tavalla: muuttamalla asioita tai muuttamalla ajattelua. Ihmiset, jotka muuttavat todellisuutta toiminnallaan, tekevät elämän mahdolliseksi. Ihmiset, jotka muuttavat ajattelua tarinoillaan, tekevät elämän arvokkaaksi”.

Lauri Järvilehto

Minä haluan olla tuo jälkimmäinen, eli ihmisten ajattelun muokkaaja päästämällä lukuisat ihmiset kertomaan omia ajatuksiaan naurusta ja kertomaan omia naurutarinoitaan. Olen näiden tarinoiden kirjallinen ja äänellinen välittäjä ja tunnen tekeväni arvokasta työtä. Olen myös se Naurunööri. Haluan säteillä esiintymiselläni naurua ympärilleni.

Eri ihmisten ajatuksia naurusta voit käydä kuuntelemassa julkaisemassani Naurupodcastissa, joka löytyy naurupodcast.fi – sivustolta. Ja jos haluat nauraa, niin youtubessa löytyy Tarjan maanantaikikatuksia.

Ihania nauruja. Pidetään Korona naurun avulla loitolla.

PS. Valonööri on liiketaloustieteen professori Jane Duttonin mukaan ihminen, joka ”säteilee valoa ympärilleen. Hän on myönteisyyden ja myötätunnon majakka”. Päätin muokata tätä määrettä hieman ja tein siitä Naurunöörin. Määritelmäni Naurunöörille on seuraava: Naurunööri säteilee naurua ympärilleen. Hän on ilon ja naurun majakka.