fbpx

Mitä positiivisuus tarkoittaa?

Oletko koskaan miettinyt mitä positiivisuus oikein tarkoittaa? Minä olen, paljonkin. Kysyn tätä myös aina ensimmäiseksi, ollessani luennoimassa positiivisuudesta. Se hämmentää ihmiset yleensä ihan hiljaisiksi, kunnes joku rohkea uskaltaa kertoa mielipiteensä ja sitten joku toinen rohkea jatkaa. Positiivisuus tuo ihmisille hyvin erilaisia asioita mieleen, vaikkakin vastauksissa toistuvat tietyt asiat. Hyvin usein vastaukset ovat vaan kovin kapeasta näkökulmasta katsottuja.

Kun kysyin asiaa ihmisiltä facebookissa, sain ilahduttavan vastausryöpyn ja koko joukon hyvin erilaisia määritelmiä. Tässä joitain määritelmiä, mitä positiivisuus heidän mielestään tarkoittaa: 

  • uskoa siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi.
  • ilon levittämistä ympärilleen, on auttavainen, eikä puhu toisista pahaa.
  • että löytää jopa ikävistä asioista positiivisuutta.
  • sisäistä voimaa, hyvänolon aaltoa. Se tarttuu, kun sitä levittää.
  • voimavaraa, jota ilman ei voi elää. Se tarttuu ja tuo iloa myös muille.
  • asennetta käsitellä asioita, ajattelumaailma. Että on sujut itsensä kanssa. Halu luoda hyvää ympärilleen. Iloa ja valoa, toisen huomioimista.
  • tulevaisuuteen luottamista ja uusien mahdollisuuksien löytämistä.
  • että osaa kohdata ja käsitellä pettymyksiä ja mennä elämässä eteenpäin.
  • haaveita mitä haluaa saavuttaa. Elämänjanoa ja omista läheisistä välittämistä.
  • elämäntapaa.
  • huumoria, aitoutta, itseensä ja elämään luottamista.
  • iloisuutta, hyväntahtoisuutta, auttavaisuutta, paljon naurua ja ystävällisyyttä.

Miten eri sivustoilla netissä määritellään positiivisuus?

Päätin tutkia, minkälaisia määritelmiä positiivisuudelle löydän googlen haun avulla. Ja löytyihän niitä. Mielenkiintoisten sivustojen mielenkiintoisia määritelmiä. Tässä niistä muutamia: 

Hyvinvointisivusto Lifted määrittelee positiivisuuden näin: Positiivisella ajattelulla tarkoitetaan omaa näkökulmaasi ja suhtautumistasi niihin tilanteisiin, joita kohtaat.

Monsterin sivustolla positiivinen ajattelu määritellään taas tällä tavalla: Positiivinen ajattelu on työkalu. Ikävä tilanne on edelleen ikävä tilanne, mutta positiivisen ajattelun avulla ongelmista selviytyy helpommin. Energiaa vapautuu toimintaan.

Jyrkikokko.fi -sivustolla positiivisuus on saanut tällaisen määrittelyn: Positiivinen ajattelu tarkoittaa huomion suuntaamista hyviin puoliin.

Tuovinenmirka.com sivustolla Mirka taas määrittelee positiivisuuden näin: Positiivinen ajattelu tarkoittaa sitä, että kiinnität huomiota niihin asioihin, jotka aidosti ovat hyvin. 

Ei ole eri sivuistoillakaan  positiivisuus määritelty tietyllä tavalla ja miksi olisikaan? Positiivisuus on niin monisäikeinen asia, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Annetaan olla, sillä jokainen määritelmä on tietyllä tavalla oikea. Toki, toiset näistä määritelmistä jäävät kovin yksipuolisiksi ja kapeiksi, eivätkä kerro niin sanotusti koko totuutta, jos sellaista nyt edes on olemassakaan.

Positiivisuus on opeteltavissa oleva myönteinen elämänasenne, joka auttaa elämässä eteenpäin.

Itse olen päätynyt pitkän pohdinnan jälkeen seuraavaan määritelmään: Positiivisuus on opeteltavissa oleva myönteinen elämänasenne, joka auttaa elämässä eteenpäin. Avaanpa vähän mitä minä tällä omalla määritelmälläni tarkoitan.

Opeteltavissa olevalla tarkoitan nimenomaan sitä, että harva ihminen – jos kukaan – syntyy aidosti positiiviseksi. Ihmiset ovat luontaisesti joko enemmän tai vähemmän positiivisia, mutta en ole vielä tavannut sellaista ihmistä, jota ei elämän sisältämä negatiivisuus olisi jollain tapaa vienyt mennessään. Itse kuulun tähän samaan kerhoon. Kaikki kehuvat minua niin hirveän positiiviseksi, mutta vieläkään, monen vuoden opettelun jälkeen, en miellä, että olisin tarpeeksi positiivinen, ainakaan itselleni. Eli positiivisuus on opeteltavissa oleva taito ja kuka tahansa voi opetella sitä, jos vain haluaa. Ei tarvitse olla superyltiöpositiivinen, mutta jos löytää elämäänsä koko ajan edes himpun verran enemmän positiivisuutta, on jo oikeilla jäljillä ja sen tuntee myönteisesti sekä itsessään, että ympäristössään.

Elämänasenne tarkoittaa myönteistä tai kielteistä suhtautumista elämään. Tässä tapauksessa valinta on siis se myönteinen elämänasenne, se miten näkee itsensä, toiset ihmiset ja asiat ympärillään. Näkeekö hyviä asioita vai huonoja. Onko se lasi puolityhjä vai puolitäysi.

Auttaa elämässä eteenpäin tarkoittaa määritelmässäni ihan kirjaimellisesti sitä itseään. Kun suhtautuu vastoinkäymisiin niin, että ”kyllä tästä selvitään”, niin se asenne auttaa itseään, mutta myös muita. Kun on kiitollinen niistä asioista, mitä elämässä on, auttaa se olemaan tyytyväinen. Kun osaa puhua itselleen kannustavasti ja rohkaisevasti, uskaltaa kokeilla ja opetella uusia asioita, sen sijaan, että hokisi itselleen ”en osaa, en pysty”, auttaa se saamaan runsaasti onnistumisen kokemuksia.  Kun kiittää ja kannustaa muita, auttaa se ihmisiä luottamaan enemmän itseensä ja uskomaan omiin kykyihinsä, mutta siitä saa itselleen myös erittäin hyvän mielen. Kun uskoo siihen, että kohta kaikki muuttuu paremmaksi, niin se auttaa jaksamaan tämän koronakevään yli! Eikö niin 😊